Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Dubai - Verenigde Arabische EmiratenDubai is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen, de federatie ligt ten zuidoosten van het Arabische schiereiland.

De stad was een belangrijke handelscentrumhaven voor vele jaren, maar het was de ontdekking van olie in 1966, dat de ontwikkeling van de kosmopolitische stad van vandaag deed beginnen. De heerser op het moment, Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum, besefte dat de olie op een dag zou opraken en begon aan een economie te bouwen die zou overleven.

In 1985 werd de Emiraten vliegmaatschappij opgericht en al snel begonnen passagiers die reisden tussen Europa en Azië te stoppen in de stad. In 1975 opende de stad zijn eerste 5-sterren hotel, maar het was de opening van de super de luxe Burj Al Arab in 1999 die echt Dubai op de wereldkaart toeristische kaart.

Algemene informatie over Dubai

Sinds Dubai’s eerste olie exporten in 1969 is de basis gelegd voor een sterke economische groei van gemiddeld 13% per jaar. Hierdoor is de economie van Dubai één van de snelst groeiende ter wereld en is over dezelfde periode het BNP 36 maal toegenomen.

Het merendeel van deze ontwikkeling is gebaseerd op de visie van de Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum van Dubai, welke de olie-inkomsten zo efficiënt mogelijk in andere sectoren heeft geïnvesteerd. Dit heeft in 2004 geresulteerd in een transformatie van de economie waarbij ca. 80% van het BNP voortgekomen is uit de internationale handel, service industrie en toerisme welke voorheen voortkwamen uit de olie-inkomsten.

Dubai kent een economische groei van 16 á 17 procent per jaar. Dit komt door de geringe overheidsbemoeienis en zeer lage belastingdruk. Hierdoor heeft ze een aantrekkende werking voor veel westerlingen, waaronder Nederlanders.

 

Zoeken