Wonen en werken in Dubai
Dubai is naast een fantastische vakantiebestemming ook een geweldige locatie om (tijdelijk) in het werken en/of wonen.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben in de afgelopen jaren een stormachtige economische ontwikkeling doorgemaakt en is uitgegroeid tot een van de populairste en snelst groeiende gebieden ter wereld.
Ongeveer 80% van alle inwoners van Dubai zijn expats, dus je zal absoluut niet de enige Nederlander zijn die de stap waagt om in dit bijzondere emiraat werkzaam en woonachtig te zijn.
Toch zijn er een aantal belangrijke feiten en zaken die je moet weten alvorens je de stap maakt om te gaan werken of zelf wonen in Dubai.
Via Ontdek Dubai.NL vind je de belangrijkste informatie over bijvoorbeeld de culturele verschillen, het vinden van een woning in Dubai, de gezondheidszorg, het belastingstelsel en nog veel meer tips als je wil gaan wonen en werken in Dubai.
Culturele verschillen
Dubai is als onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten een het meest liberale emiraat van de zeven die het land kent. Het land is in algemene zin een van de meest liberale landen in het Midden-Oosten, maar desondanks zijn er toch een aantal culturele verschillen om rekening mee te houden.
In Dubai speelt het islamitische geloof een belangrijke rol in het leven van de woonachtige en werkzame moslims in het emiraat.
Dit is op verschillende manieren terug te zien in de maatschappij, waarbij er bijvoorbeeld vijf keer per dag gebeden moet worden en dit gebed door middel van een aantal moskeeën kenbaar wordt gemaakt. Dit kan op openbare gelegenheden of winkels soms voor vertraging zorgen, aangezien het werk stil wordt gelegd om te bidden.
Tijdens de heilige maand Ramadan zijn er nog een aantal extra regels van kracht. Zo is het tijdens zonsopkomst en zonsondergang verboden om op straat te eten en drinken. De restaurants en cafés zullen in deze dagen ook minder tot niet geopend zijn.
Voor moslims is het sowieso verboden om alcoholische dranken zoals bier en wijn te drinken. Dit zul je ook terug zien in de supermarkten, waar geen van deze dranken verkocht worden. Mede door de ontwikkeling van het toerisme zijn vele restaurants, bars, hotels en clubs wel voorzien van een alcoholvergunning, waardoor er op deze plekken wel alcoholische dranken geschonken mag worden.
Vrouwen in Dubai worden gerespecteerd en nemen deel aan het kabinet van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is voor vrouwen niet verplicht om gesluierd zich in het openbaar te begeven, al is dit voor de originele inwoners van het land wel gebruikelijk.
Als expat, toerist en/of niet-moslim zijnde wordt er wel verwacht om respect te tonen bij een bezoek aan bijvoorbeeld een moskee, door schouder bedekkende kleding te dragen en voor vrouwen een hoofddoek. Ditzelfde geldt voor het geven van een hand aan een moslima wat niet altijd gebruikelijk is.
Woning huren of kopen in Dubai
Een woning huren in Dubai huren of kopen is zeer populair onder expats.
Hoewel de huizenprijzen in Dubai soms letterlijk torenhoog kunnen zijn, wordt er constant gebouwd aan nieuwe huizen, appartementen, villa’s en andere type woningen gebouwd en waarmee compleet nieuw buurten en,wijken ontstaan.
Het voordeel is dat bijna alle huizen en appartementen in Dubai compleet nieuw zijn en korte termijn huren mogelijk is. Daarbij worden de huizen vaak gemeubileerd opgeleverd.
Let wel op dat je met een betrouwbare makelaar of makelaarskantoor zaken doet, bij de aankoop of het huren van een woning in Dubai. Jaarlijkse huursommen moeten namelijk vaak volledig vooraf voldaan worden. Het is in die zin aan te raden om om direct met een verkopende of verhurende partij in contact te treden en de overdracht te doen. Een agent is wel verplicht om een huurovereenkomst af te sluiten.
Er zijn verschillende buurten om te wonen in Dubai, waarbij Dubai Marina is zeer populair onder expats om te wonen.
Bur Dubai en Deira behoren tot het oude, traditionele gedeelte van Dubai en zijn vaak iets goedkoper.
In de wijken Jumeirah, Al Wasl, Al Safa en Umm Suqeim vind je verschillende villa’s en woontorens waar appartementen verhuurd worden.
Wil je iets buiten de stad Dubai wonen, dan zijn de Arabian Ranches en the Green community een goede mogelijkheid.
De Arabian Ranches liggen aan een golfbaan en hebben een uitstekende verbinding met o.a. The Dubai Mall, Mall Of the Emirates en het vliegveld.
Zaken doen en werken in Dubai
De economie van Dubai is in de afgelopen jaren enorm snel gegroeid. Na de jarenlange inkomsten uit de verkoop van olie, varen de Verenigde Arabische Emiraten (en specifiek Dubai en Abu Dhabi) zeer goed bij de ontwikkeling van het toerisme.
Dit biedt vele (nieuwe) mogelijkheden om zaken te doen in een land dat enorm in opkomst is. Daarnaast figureert het land als hub tussen Amerika/Europa en Azië, Afrika en Oceanië.
Naast de verkoop van olie en het toerisme hebben de VAE nog geen andere bronnen van inkomsten en daardoor focust het zich meer en meer op technologische ontwikkelingen, kennis en ecologische verantwoordelijkheid. Zoals elk relatief jong land kenmerkt is dat hierbij nog vele zaken verbeterd kunnen worden en in vele segmenten het land afhankelijk is van de expertise van expats en buitenlandse bedrijven.
Om het zaken doen en het bedrijfsleven in Dubai te stimuleren zijn er een aantal zogenaamde ‘Free Zones’ ingericht waar buitenlandse bedrijven zich in een optimaal ondernemersklimaat kunnen vestigen en kunnen genieten van verschillende economische voordelen, waaronder een 0% belastingtarief.
Deze Free Zones zijn te vinden in o.a. Media City, Healthcare City, Knowledge Village and the Dubai International Financial Centre.
Als je zaken wil gaan doen in Dubai dan zijn er wel een aantal factoren om rekening mee te houden, die minder soepel zullen verlopen ten opzichte van de situatie in Nederland.
Het land kent een term Emiratisation , wat ervoor moet zorgen dat de aanwezigheid van Emirati (een originele inwoner van de Emiraten) in de private sector gewaarborgd blijft. Dit zorgt ervoor dat beslissingsbevoegde werknemers in veel gevallen zakelijke overeenkomsten moet bespreken met hun leidinggevende. Dit leidt vaak tot vertraging in onderhandelingen en heb je daarom vaak meer tijd nodig om zaken rond te krijgen.
Bureaucratie is in Dubai geen onbekend fenomeen en de wetten en regels in het land kunnen soms een doolhof zijn om te begrijpen. Daarnaast is het in sommige gevallen nodig om een Emirati sponsor te hebben om zaken te kunnen doen in het land.
Bij het uitgeven van werknemers contract moet alles duidelijk zwart op wit vermeld worden, inclusief salaris, ontslagrecht, zorgverzekering etc.
Lifestyle in Dubai
Dubai staat bekend om een luxe lifestyle en een hoge levensstandaard, maar uiteraard wonen en werken er niet alleen maar miljonairs in Dubai. Er zijn volop supermarkten en winkels voor alledaagse zaken te vinden.
Door de mix van expats uit allerlei landen van de wereld, wordt er praktisch overal Engels gesproken. Daarnaast kom je nog wel op verschillende plekken de Arabische taal tegen, waaronder de bewegwijzering, maar ook hierbij staat de Engelstalige vertaling vermeld.
Een ander voordeel van de diversiteit van aan nationaliteiten is de uitgebreide keuze uit internationale gerechten die je in Dubai kunt vinden. De brunch op vrijdag is een populaire activiteit voor expats in Dubai.
De gemiddelde leeftijd in Dubai ligt relatief laag. Het nachtleven kan erg levendig zijn, maar begint niet voor 21:00 in de avond. Er zijn vaak grote optredens van internationale artiesten in Dubai.
Vervoer in Dubai
De stad Dubai is langgerekt en de afstanden zijn relatief ver uit elkaar gelegen. Deze afstand en het ontbreken van veilige voetpaden zorgt ervoor dat je de stad niet lopend kunt ontdekken en is het aan te raden om gebruik te maken van een auto, taxi of openbaar vervoer.
Via Ontdek Dubai.NL vind je een overzicht van de verschillende aanbieders als je een auto wil huren.
De infrastructuur in Dubai is over het algemeen zeer goed te noemen. Dit komt mede door dat verschillende wegen nog maar enkele jaren geleden zijn aangelegd. Toch wordt er nog dagelijks aan het wegennetwerk gewerkt en worden er nieuwe wegen en straten aangelegd, gewijzigd of verwijderd.
Dubai kent een uitstekend wegennetwerk, al ontstaan er in de spitsuren op sommige plekken in de stad wel files en lopen deze wegen compleet dicht.
Daarnaast zijn er nog maar beperkte straatnaam borden te vinden en sommige straten zijn zelfs nog naamloos. Verder heb je veel te maken met eenrichtingsverkeer straten, dus als je verkeerd rijdt moet je soms een flink stuk om, om weer op de juiste plek uit te komen!
De taxi’s in Dubai zijn redelijk goedkoop en je kunt ze overal in de stad vinden.
De metro van Dubai speelt ook een belangrijke rol in het vervoer van inwoners en toeristen. Er zijn 2 grote metrolijnen aangelegd die de hele stad doorkruisen.
Er zijn tientallen station waar je kunt uitstappen en de bezienswaardigheden kunt bezoeken.
Via Ontdek Dubai.NL vind je een overzicht van alle metrostations in Dubai en de bijbehorende bezienswaardigheden en andere belangrijke locaties.
Verder beschikt Dubai over een busnetwerk die in de loop der jaren steeds beter, uitgebreider en stipter wordt.
Daarnaast zijn er nog tal van andere manieren van vervoer, waaronder een monorail, tram, traditionele abra's en dhow boten over water of zelfs watervliegtuigen door de lucht!
Gezondheidszorg in Dubai
Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten kennen een goede gezondheidszorg. Healthcare City is een gebied waar gecertificeerde zorgaanbieders, ziekenhuizen en artsen te vinden zijn.
Scholen in Dubai
In Dubai zijn verschillende basisscholen, middelbare scholen, hoger- en universitair onderwijs te vinden. Voor alle Emirati’s in Dubai is onderwijs gratis en basisonderwijs is verplicht gesteld van 5 jaar. Er zijn ook mogelijk tot privéonderwijs in Dubai.
Belasting en accijnzen in Dubai
Als je in Dubai woont dan kun hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Er zijn wel verschillende andere fiscalen zaken en accijnzen om rekening mee te houden.
Meer over Dubai