Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Vogels in DubaiVogels in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten zijn in tegenstelling tot de andere dieren minder schaars.

Het gebied rondom Dubai is een ideale locatie voor vogels om in de herfst en winter te overwinteren vanuit Europa of het noorden van Azië.

Op verschillende plekken in Dubai en de VAE komen allerlei soorten vogels tegen. Dit zijn zowel zangvogels als roofvogels, maar ook watervogels en wadvogels.

Er komen ook unieke vogels in Dubai, de Emiraten en de overige landen op het Arabische Schiereiland.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende locaties in de Verenigde Arabische Emiraten en natuurlijk Dubai waar vogels het meeste voorkomen en welke soorten vogels je kunt aantreffen.

 

 

Vogels in de bergen

Vogels in Dubai:Roofvogels
Foto © Carlos Delgado

In de buurt van de bergen bij Dubai kom je naast de verschillende zoogdieren, ook weer andere vogels tegen zoals de Arabische babbelaar of de Oostelijke roodstaarttapuit. Quarn Nazwa is bijvoorbeeld een berggebied tussen Dubai en Hatta waar de vogels in de winter overwinteren.

De valkerij is in Dubai en de rest van de Emiraten een zeer populaire sport. De eerste bewoners van het gebied gebied begonnen met deze vogels in Dubai gehouden en gefokt. Er zijn dan ook verschillende valken, arenden en haviken in het gebied te vinden.

Voorbeelden van deze roofvogels zijn bijvoorbeeld de Havikarend, Barbarijse valk en de Slangenarend.

Andere roofvogels die in Dubai en de Emiraten te vinden zijn, zijn uilen. In het Mushrif National Park vind je een bepaalde uilensoort genaamd de Otus, terwijl je bij Qarn Nazwa ook Oehoe's kunt aantreffen.

 

 

Vogels in de woestijn

In de woestijn en de zandvlaktes rondom Dubai vliegen leeuwerikken zoals de Witbandleeuwerik en de Zwartkruinvinkleeuwerik en verder bijvoorbeeld de Afrikaanse woestijngrasmus en de Bruinnekraaf.

De kameelrenbaan bij Al Ain en Al Wathba is de ideale locatie voor leeuweriken, pierpers en oenanthes.

Vogels in Dubai
Foto © Jaiprakashsingh

Je vindt er bijzondere vogelsoorten zoals de Bergkalanderleeuwerik, Mongoolse pieper en de Kleine veldleeuwerik.

Toepasselijk genoeg is de renbaan ook in de herfst en winter een aantrekkelijke locatie voor Renvogels, maar ook de Kaspische plevier en de Zijdestaart vind je er.

 

Vogels in tuinen en parken

In de tuinen, stadsparken, bebouwde gebieden en zelfs golfbanen in Dubai en Abu Dhabi waar je ook nog verschillende vogels aantreft.

Deze vogels komen uit andere gebieden en overwinteren in Dubai en de rest van de Emiraten.

Er zijn verschillende zangvogels in Dubai en de omgeving te vinden. Zo komen er 12 verschillende soorten Oenanthe voor in Dubai de Emiraten.

Zo vind je in het zuiden van Ras al-Khaimah honderden Indische Scharrelaars en Kleine Groene Bijeneters.

Verder komen er vogels voor zoals de Spaanse mussen, Scharrelaars en de Oevermaina, maar ook de Keizerarend, Dwergarend en de Grauwe kiekendief. Grote aantallen van de torenvalk voeden zich met larven van vlinders.

Vogels in Dubai 

Vogels bij de lagoons

Bij de lagoons en moddervlaktes in de Emiraten zijn vele watervogels, waadvogels, meeuwen en sternen te vinden.

De lagoon bij Khor Dubai is een natuurreservaat geworden waar hoge aantallen flamingo's te vinden zijn, maar ook de Aziatische Goudplevier, Woestijnplevier en de Bastaardarend.

Bij Khor al-Beidah, gelegen bij al-Qaiwain, vind je een van de grootste kolonies ter wereld van de Arabische aalscholvers, die er in de herfst hun nest er maken en in grote groepen langs de kust vliegen.

 

Dieren in Dubai

 

Zoeken