Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Geschiedenis DubaiOorspronkelijk was Dubai een klein vissersdorp toen deze in 1830 werd overgenomen door de Bani Yas stam van de Liwa oase onder leiding van de familie Al Maktoum, die nog steeds heersen in het emiraat.

De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken, vissen en parels opvissen. Maar men ging ook handelen en tegen het eind van de eeuw zou Dubai de grootste souks van de Perzische Golf hebben. De liberale houding van de heersers van Dubai maakte het aantrekkelijk voor handelaren uit India en Iran die zich in de snel groeiende stad gingen vestigen. Maar in die tijd was Dubai nog Brits koloniaal gebied als deel van Trucial States.

Toen de Engelsen in 1971 vertrokken voegde Dubai zich aan Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah en (1972) Ras Al Khaimah, en zo ontstonden de Verenigde Arabische Emiraten. Kort daarvoor, in 1966, werd er olie ontdekt en sinds de olie-export van Dubai in 1969 begon, veranderde de levensstijl van het emiraat wat het begin van de snelle ontwikkeling markeerde die het emiraat omtoverde tot de moderne metropolis dat het nu is.

Veel van de ontwikkeling is toch te danken aan inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum die de oliehandel goed had geregeld. De huidige regent Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum en zijn broers zetten het werk van hun vader voort wat als gevolg heeft dat Dubai steeds meer uitgebouwd wordt met de modernste en origineelste projecten.

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten is onderverdeeld in zeven emiraten. Abu Dhabi is het meest bevolkte emiraat met 38% van de VAE bevolking. Het emiraat Dubai heeft nog eens 30%, dus meer dan twee derde van de VAE bevolking woont in een van beide Abu Dhabi of Dubai. De overige emiraten zijn Sharjah, Fujairah, Ajman, Ras al-Khaimah en Umm al-Qaiwain. Er zijn twee gebieden onder gezamenlijke zeggenschap. Een daarvan is gezamenlijk gecontroleerd door Oman en Ajman, de andere door Fujairah en Sharjah.

 

Zoeken