Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Waterdieren in DubaiDe Perzische Golf waaraan Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain en Ras al-Khaimah liggen en aan de andere kant de Golf van Oman waaraan het zevende Emiraat Fujairah gelegen is, zijn wateren waar veel verschillende soorten zeedieren te vinden zijn.

De natuur van de Perzische Golf is divers en volledig uniek vanwege de geografische verspreiding en de afzondering van de internationale wateren, die alleen wordt doorbroken door de smalle Straat van Hormuz.

De Perzische Golf bevat enkele van de meest prachtige zeedieren en andere flora en fauna, waarvan sommige door ernstig milieuvervuiling op de rand van uitsterven liggen. Van koralen tot zeekoeien, de Perzische Golf is een divers bakermat voor vele soorten die van elkaar afhankelijk zijn om te overleven.

Het water van de Perzische Golf is over het algemeen relatief kalm en vlak. De zee is zeer rijk aan vis waardoor de visserij voor de vroegere bewoners van het gebied Dubai een belangrijke rol speelde.

Lees hieronder meer over de verschillende soorten zeedieren in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten.

Walvissen

Waterdieren in Dubai: walvissenOngeveer een derde van de 80 verschillende soorten walvissen en dolfijnen komen bij de kust van Dubai voor.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de potvis of de grijze dolfijn (ook wel gramper genoemd).

De diepe wateren van de Perzische Golf bevat ravijnen en kliffen waar de meeste van deze zeedieren te vinden zijn.

De warme wateren van de Perzische Golf staan in schril contrast met de oostkust waar het water veel dieper is en daardoor ook kouder.

In de Golf van Oman zijn bijvoorbeeld de Indische bruinvis of de Bultrug dolfijn te vinden.

 

 

 

Bultrug dolfijn

Waterdieren Dubai - dolfijnenIn kleine groepen kun je Bultrug dolfijnen in de natuurlijke en kunstmatige wateren rondom Dubai en Abu Dhabi vinden.

De Bultrug dolfijn is een van de meest voorkomende soorten zeedieren in de Emiraten en leven meestal in groepen tussen de 2 en 20 dolfijnen.

De dolfijnen zijn wel erg schuw en terughoudend en niet gemakkelijk te benaderen met een boot of onderwater.

Als je met dolfijnen wil zwemmen dan is dat in Dubai wel mogelijk!

Zo kun je bij het waterpretpark Aquaventure en in het Dolfinarium met dolfijnen zwemmen.

 

 

 

Zeekoeien

Zeekoeien in DubaiDe Perzische Golf is de thuishaven van de grootste populatie zeekoeien ter wereld.

In de zee rond Dubai zijn meer dan 5000 zeekoeien te vinden. Deze zeedieren kunnen 3 meter lang worden en wegen bijna 500 kg.

Ze hebben een dikke laag vet als huid en gebruiken hun poten als een soort peddels om vooruit te komen.

In Dubai en de andere emiraten worden de zeekoeien 'Aroos al-Bahr' genoemd, wat vrij vertaald ongeveer 'bruid van de zee'.

De zeedieren leven praktisch alleen van zeegras dat onder water groeit, waardoor ze de enige herbivoor onder de zeedieren in de wereld zijn.

 

 

Soepschildpad

Soepschildpad De Soepschildpad (ook wel groen zeeschildpad genoemd) is de grootste schildpadden soort van de zeven waaruit de zeeschildpadden familie bestaat.

Deze zeedieren in Dubai kunnen dan ook 1,2 meter groot worden en en volwassen mannetje kan tot 200 kilogram wegen.

Als je gaat duiken in Dubai kun je Soepschildpadden tegenkomen want de schildpadden staan bekend om het feit dat ze duizenden kilometers afleggen en omdat ze bijna overal in de wateren van de Verenigde Arabische Emiraten te vinden zijn.

De Soepschildpad werd vroeger veel gevangen en als soep geconsumeerd, maar tegenwoordig is dit zeedier een beschermde diersoort en zijn ze vrij zeldzaam geworden.

 

 

 

Arabische Golf Zeeslang

Arabische Golf Zeeslang
© Foto

Zoals alle zeeslagen is ook de Arabische Golf Zeeslang gevaarlijk en giftig waardoor een bijt dodelijk kan zijn.

Gelukkig hoef je niet al te veel zorgen te maken als je gaat zwemmen in Dubai, want de zeeslangen zijn vaak rustig en niet agressief richting mensen.

Deze zeedieren kunnen 1 meter of zelfs langer worde.

De Arabische Golf Zeeslang is vernoemd naar de Perzische Golf die ook wel de Arabische Golf wordt genoemd, maar de zeeslang komt in de gehele Arabische regio voor.

 

 

 

 

Dieren in Dubai

Zoeken