Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Economie van DubaiDe economie van Dubai kent een hoge jaarlijkse economische groei, hoofdzakelijk door de geringe overheidsbemoeienis en zeer lage belastingdruk. Het emiraat wordt gezien als het Hongkong van het Midden-Oosten en is niet meer afhankelijk van aardolie en aardgas. Slechts 6% van het bruto binnenlands product (bbp) wordt geleverd door deze grondstoffen.

De economie van Dubai zich in een snel tempo aan het ontwikkelen in de toeristenindustrie, financiële dienstverlening, ICT en het zijn van een schakel in de lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. Als onderdeel van de VAE heeft het veel profijt van de snelgroeiende toeristenindustrie. In 2005 verwerkte de internationale luchthaven, Dubai International Airport, meer dan 12 miljoen passagiers, in 2018 al 90 miljoen. Op basis van internationale passagiers staat Dubai International Airport op de tweede plaats achter Londen Heathrow.

 

Economische cijfers & statistieken ➔

 

 

Economische geschiedenis van Dubai

Na het overlijden van Saeed bin Maktoum Al Maktoum in 1958, kwam Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum aan het roer van Dubai te staan. Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor de expansie de groeispurt in de economie van Dubai. Een belangrijke factor hierin is natuurlijk de ontdekking van aardolie in 1966.

In 1963 gaf de sheik de opdracht om te beginnen met baggeren in de Dubai Creek, hierdoor werd verzekerd dat ook grote scheepsvaartuigen de Dubai Creek in en uit konden varen. Dit zorgde voor een heropleving van de in- en export van goud, waardoor het emiraat de financiële middelen verwierf om te bouwen aan de infrastructuur in samenwerking met de Britten.

Het belangrijkste punt in de economische geschiedenis van Dubai was de ontdekking van aardolie in 1966. Het stelde Dubai in staat snel uit te breiden en te groeien. Na de eerste levering van olie in 1969 werd de toekomst van Dubai, na een jaren lange vete met grote broer Abu Dhabi, als een autonome staat veilig gesteld.

Afgelopen 20 jaar

Het succes van de Jebel Ali Free Zone heeft geleid tot de vorming van nieuwe clusters belasting vrije zones in de jaren na 2000. Zo werd Dubai Internet City opgericht, een internet technologisch gebied met eigendoms- en belastingvoordelen, Dubai Media City, een belastingvrije zone om Dubai ’s aanwezigheid in de media wereld te vergroten en Dubai Maritime City, deze zone zal beschikken over o.a. havens en waterfronten. Naast de nieuwe clusters heeft Dubai zich ook gericht op de snelle ontwikkeling van belangrijke infrastructuren om het emiraat nog interessanter te maken voor buitenlandse bedrijven en investeerders.

In de afgelopen decennia is Dubai bekend geworden om zijn ambitieuze bouwprojecten. Waaronder het Burj Al Arab s ‘werelds hoogste en één van de meest luxueuze hotels ter wereld, The Palm Islands, een bouwwerk van drie kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom en de Burj Khalifa, s’werelds hoogste gebouw met een hoogte van 828 meter.

De vooruitzichten voor de economie van Dubai zijn dan ook positief gestemd en de groei zal de komende jaren nog aanhouden.

Jebel Ali Free Zone

Dubai - Haven: Jebel AliNa de vorming van de Verenigde Arabische Emiraten en de nieuwe munteenheid genaamd de VAE-Dirham, introduceerde Dubai in 1979 de Jebel Ali Free Zone. Dit verschafte bedrijven een onbeperkte import van arbeidskrachten en export van kapitaal, hetgeen wat bijgedragen heeft aan de toe stroom van grote internationale bedrijven. Tegenwoordig zijn bedrijven als IBM, Marriot International en Microsoft er gevestigd.

De Perzische Golfoorlog van 1990, waarin Dubai als onderdeel van de VAE militaire steun verleende aan de coalitie, destabiliseerde de economie. Na de stabilisatie midden jaren negentig begon de echte toestroom van buitenlandse bedrijven naar de Free Zone.

Economische depressie

De economische depressie die wereldwijd in 2008 plaatsvond trof ook Dubai, met name door de afhankelijkheid van de toeristische sector en de bouw. Geruchten gingen de ronde dat veel projecten vertraging opliepen en in sommige gevallen zelfs geannuleerd werden. In een poging de recessie te bestrijden heeft de regering diverse fiscale maatregelen genomen om de bedrijven in de regio te stimuleren. De economie van Dubai zal zich blijven uitbreiden en heeft als doelstelling om de nummer 1 toeristische trekpleister op de wereld te worden.

Zoeken