Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Haven in DubaiDubai kent drie grote havens die een belangrijke rol spelen in de wereld import en export. Het emiraat ligt perfect gelegen tussen Europa en Azië en is daarom ook voor de scheepvaart een belangrijke factor.

DP World is een belangrijke exploitant van de havens met 49 terminals in gebruik en nog eens 9 in ontwikkeling in 31 landen. Het bedrijf werd opgericht in 2005 door de samenvoeging van Dubai Ports Authority en Dubai Ports International (die was opgericht in 1999).
Er werken 30.000 mensen. Een meerderheid van het bedrijf is in handen van Dubai World.

De drie havens zijn Port Rashid, Jebel Ali en Al Hamriya.

Haven in Dubai: Jebel Ali

Jebel Ali is 's werelds grootste kunstmatige haven en de grootste haven in het Midden-Oosten. Er zijn meer dan vijf duizend bedrijven uit 120 landen van de wereld gevestigd met 67 ligplaatsen en een oppervlakte van 134,68 vierkante kilometer.

Port Jebel Ali werd gebouwd in de late jaren 1970 om de faciliteiten in Port Rashid te ondersteunen. De haven van Jebel Ali is uitgegroeid tot de poort meest bezocht door schepen van de Amerikaanse marine buiten de Verenigde Staten. Nagenoeg alle mariniers hebben de haven ten minste een keer bezocht.

Door de diepte van de haven en de grootte van de havenfaciliteiten kan een Nimitz-klasse vliegdekschip en verschillende schepen van de bijbehorende strijd groepen worden ondergebracht.

Port Jebel Ali omvat meer dan een miljoen vierkante meter van de container werf. Het bevat ook ruimte voor de middellange en lange termijn opslag van stukgoed, waaronder zeven Nederlandse stallen met in totaal bijna 19 duizend vierkante meter en 12 overdekte loodsen. Daarnaast bestaat Port Jebel Ali ook uit 960 duizend vierkante meter voor open opslag.

Port Jebel Ali is gekoppeld aan snelweg Dubai systeem en voor de Dubai International Airport Cargo Village. De Cargo Village faciliteiten kan ladingen verwerken en kan in vier uur vervoer van schip naar vliegtuigen mogelijk maken. De commerciële vervoersdiensten vervoeren elke dag containers en stukgoed tussen Port Jebel Ali, Port Rashid en de rest van de VAE .

Jebel Ali Port werd 7de in de werelden grootste havens in 2007. Jebel Ali haven wordt beheerd door de staat en is in handen van Dubai Ports World.

De haven staat op het punt om uit te breiden en de uitbreiding van het hele project omvat 2.4 kilometers van de nieuwe ligplaatsen.
De container erf achter de ligplaatsen en de ondersteunende infrastructuur voor de gebouwen die noodzakelijk zijn voor een volledig functionerende terminal.

De nieuwe haven zal op aangewonnen land zeewaarts van de bestaande havende uitbreiden. De uitbreiding van de haven Jebel Ali zal naar verwachting voltooid zijn in 2030.

Haven in Dubai: Port Rashid

Port Rashid DubaiPort Rashid, ook wel aangeduid als Mina Rashid, is een commerciële haven in Dubai. Vernoemd naar Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum werd de poort geopend in 1972.

Op dat moment had de poort nog maar twee portaalkranen en een capaciteit van minder dan 100.000 TEU had. In 1978 werd de haven uitgebreid om 35 ligplaatsen te herbergen (waarvan vijf kunnen worden gebruikt door de grootste containerschepen op dat moment).

Vandaag de dag heeft de haven (die een diepte heeft van 13 meter) heeft 9 portaalkranen en een capaciteit van 1.500.000 TEU. Port Rashid biedt ligplaatsen voor general cargo, RoRo-en passagiersschepen. In de vroege jaren 1980 werd Port Rashid aangevuld met de haven van Jebel Ali die verder ligt van het commerciële centrum van Dubai, in de buurt van de Abu Dhabi grens.

Grenzend aan de haven zijn Dubai Drydocks en Dubai Maritime City gevestigd. Beide faciliteiten zijn gebouwd als gevolg van de nabijheid Port Rashid's. Maar in januari 2008 werd aangekondigd dat de haven herontwikkeld worden zou. Port Rashid zal veranderen in een cruise terminal.
Ook zal een deel van de haven worden teruggewonnen door Nakheel om "een levendige gemengd gebruik aan de stedelijke waterkant te maken" . Hier zullen huizen gebouwt worden voor in totaal 200.000 inwoners.

Haven in Dubai: Al Hamriya Port

Haven Dubai: Al Hamriya PortAl Hamriya Port ook wel bekend als Port Al Hamriya of Mina Al Hamriya is een van de kleinere havens in Dubai, het ligt in Deira, voor de noordoostelijke kust van de stad.

Al Hamriya Poort grenst in het zuiden van Al Waheda en Abu Hail en in het zuiden en oosten door Al Mamzar. De Palm Deira, eenmaal voltooid, zal de noordelijke rand vormen van Al Hamriya Port. De route D 92 (Al Khaleej Road) loopt ongeveer parallel langs de plaats van Al Hamriya Port.

In 1975 werd een contract van 5,4 miljoen dollar met de regering van Dubai opgezet om Al Hamriya Port te ontwikkelen. Dit was deels een reactie op de toename van de commerciële activiteiten in Dubai, die grote druk op de Dubai Creek toenam. Het doel van de haven was gericht op kleine vissersschepen , evenals een deel van de commerciële schepen bestemd voor Dubai.

Net als alle andere havens in de stad, wordt Al Hamriya Port nu beheerd door Dubai Ports World. De haven speelt een belangrijke rol bij het faciliteren van de handel tussen Dubai en landen in Zuid-Azië en Oost-Afrika. Voedsel, auto-onderdelen en vee omvatten het grootste deel van de handel via de haven. Al Hamriya Port zal weer worden uitgebreid om haar commerciële kade in twee fasen met 2,5 km te verlengen.

Meer informatie over Dubai

Zoeken