Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Bergen in DubaiAan de grens van Dubai en Oman vind je het Hadjargebergte of de Al Hajar Mountains zoals het in het Engels wordt genoemd.

Dit bergen in Dubai maken geografisch gezien onderdeel uit van het 1500 kilometer Zagros gebergte dat zich strekt vanaf Turkije en een groot deel van Iran beslaat. Door een botsing van tektonische platen scheidde het Arabisch Schiereiland zich gedeeltelijk van Iran af, waardoor een gedeelte van het Zagrorsgebergte aan de andere kant van de Perzische Golf ligt.

Hoogste berg in Dubai en het Hadjargebergte

De hoogste berg in het Hadjargebergte wordt de Djabal Sjams genoemd. Deze berg heeft een hoogte van 3020 meter en maakt onderdeel uit van het bergmassief Djabal Achdar.De naam Djabal Sjams betekent in het Arabisch ‘Berg van de zon’. De temperatuur ligt er ongeveer op 20 graden in de zomer en in de winter rond het vriespunt. Deze berg maakt ook onderdeel uit van de wielerwedstrijd de Ronde van Oman.

Het hoogste punt in Dubai is dan ook niet de Burj Khalifa met zij 828 meter, maar deze berg in Dubai.

Wadi’s in het Hadjargebergte

Rondom het Hadjargebergte vind je verschillende wadi’s. Een wadi is een rivierdal en staat het grootste gedeelte van het jaar droog. Als er toch regen valt dan stroomt het door deze wadi’s.

Voor bezoekers zijn er in totaal 11 routes uitgestippeld door de bergen van de stad Birkat al-Mawz (op de weg naar Nizwa van Muscat) en een wandelroute door Wadi al-Muaydin naar het Saiq Plateau.

Hatta Heritage Village

Hatta Heritage Village is een wederopbouw van een traditioneel bergdorp in Hatta, in de Al Hajar Mountains, Dubai. De moskee en huizen in het Hatta Heritage Village werden oorspronkelijk gebouwd uit materialen zoals modder, palmboomstammen, Barasti, riet en steen. Het dorp bestaat uit 30 gebouwen met traditionele meubels die typisch zijn voor de Arabische Emiraten in de periode voorafgaand aan de ontwikkeling in de jaren zestig.

 

Hatta Heritage Village ➜

 

Flora en fauna in het Hadjargebergte

Dieren HadjargebergteDe bergen van het Hadjargebergte zijn rijk aan het plantenleven in vergelijking met de meeste Arabië. De vegetatie verandert met hoogte waarbij de bergen onderaan de heuvels bedekt zijn met lage, rijkelijke vegetatie. Tussen de 1.100 tot 2.500 m gaat dit over in wilde olijf- en vijgenbomen en hoger vind je nog jeneverbessen.

Fruitbomen zoals granaatappel en abrikozen worden in de koelere valleien geteeld. De flora toont overeenkomsten met berggebieden in het nabijgelegen Iran, evenals gebieden langs de Rode Zee in de Hoorn van Afrika.
Rond de bergen zie je gieren vliegen, maar in het gebergte vind je verder weinig dierensoorten. Enkele zoogdieren die in het gebied leven zijn berggazellen en de Arabische tahr. Verder leven er gekko's en hagedissen en is het Hadjargebergte het territorium van de bedreigde Arabische luipaard.

De regering van Oman heeft de Wadi Sareen Reserve en een gebied van Jebel Qahwan-Jebal Sebtah in de Oost-Hajar gecreëerd voor de bescherming van Arabische tahr en berggazelle.

 

Dieren in Dubai ➜

 

Meer informatie over Dubai

Zoeken