Olie in Dubai - reserves & productie
De vondst van olie in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten speelt een gigantische rol in de ontwikkeling van het land. Het heeft er voor gezorgd dat het land uitgroeide tot de maatstaven van vandaag de dag.
De geschiedenis van Dubai kan verdeeld worden in twee periodes; voor en na de ontdekking van oliereserves. Het leven in Dubai veranderde in 1966 drastisch nadat 60 zeemijlen voor de kust van het emiraat de olievelden (later genaamd Fateh) werden ontdekt. Drie jaar later in 1969 werden al 180.0000 vaten olie geëxporteerd.
In de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw werden meerdere olievelden gevonden, waaronder Rashed en Falah en daarnaast nog een offshore olieveld genaamd Margam. De piek van de productie het zwarte goud lag in 1991 waarbij een totaal volume van 410.000 vaten aan ruwe olie per dag werd opgepompt. Momenteel ligt het volume op ongeveer 68 miljoen vaten per jaar dat geproduceerd wordt in Dubai.
Hoewel Dubai enorm geprofiteerd heeft van de vondst van olie en daarmee ook de basis kon leggen voor investeringen in de toerismesector, is het emiraat (bij lange na) niet het rijkste van de 7 emiraten.
Oliereserves en olieproductie
Abu Dhabi beschikt over 94% van de oliereserves van de Verenigde Arabische Emiraten en goed voor 90 miljard vaten die zowel in het binnenland als offshore gevonden worden. Dubai beschikt over een oliereserve van ongeveer 4 miljard vaten, gevolgd door Sharjah en Ras Al Khaimah met respectievelijk 1,5 miljard en 100 miljoen aan ruwe olievaten.
De olieproductie van de VAE ligt ongeveer op 3,7 miljoen petroleum vaten per dag, waarvan 2,9 miljoen aan ruwe olie. Het doel van het rijke Arabische land en het staatsbedrijf Abu Dhabi National Oil Company is om dit op te schalen naar 3,5 miljoen vaten en dit aantal tot aan 2027 vast te houden.
Olie was in 1990 goed voor 24% van het BBP, maar was in 2004 teruggelopen tot slechts 7% van het BBP.
Benzine en diesel prijzen in Dubai ➜
Geschiedenis van olie in Dubai
Enkele jaren nadat er in Abu Dhabi al olie gevonden was, werd er in 1966 ook in de territoriale wateren van Dubai olie gevonden. Het eerste olie veld werd Fateh genoemd, wat vrij vertaald ‘goede fortuin’ betekent. De vondst leidde tot een versnelling van de infrastructuur en de ontwikkelingsplannen onder leiding van de toenmalige sheikh van Dubai, sheikh Rashid. De start groeide in ramptempo uit en voor de bouw hiervan trokken vele buitenlandse arbeiders naar het land. Deze waren voornamelijk afkomstig uit Aziatische landen en landen uit de omliggende landen in het Midden-Oosten. Tussen 1968 en 1975 groeide de populatie van de stad met 300%.
Als onderdeel van de infrastructuur werd voor het oppompen en transporten van olie vanuit het Fateh olieveld, twee 500.000 gallon grote opslagtanks gebouwd, die bekend staan als Kazzans. Dit gebeurde op het strand om vervolgens aan elkaar gelast te worden en al drijvend werden deze olietanks naar het offshore olieveld gesleept.
Deze tanks werden gebouwd door de Chicago Bridge and Iron Company, waardoor het strand Chicago beach werd genoemd. Hierdoor kreeg ook het naastgelegen hotel de bijpassende naam het Chicago Beach hotel. In de jaren ’90 is dit hotel gesloopt en opnieuw gebouwd. Tegenwoordig staat dit hotel bekend als het Jumeirah Beach Hotel en is uitgegroeid tot een van de iconische bouwwerken aan de kust van Dubai. De olietanks waren een innovatieve manier voor de opslag van olie, waardoor supertankers zelfs bij slecht weer offshore konden aanleggen en vermeden werd om de olie naar het vaste land te pompen vanuit Fateh, dat zo'n 60 mijl uit de kust ligt.
Een belangrijke stap die Sheikh Rashid ondernam toen de olie-inkomsten begonnen te stromen, is de bouw van Port Rashid. Deze haven werd gebouwd door het Britse Halcrow en zou in eerste instantie vier aanlegplekken krijgen voor olietankers, maar dit werd al snel uitgebreid tot zestien ligplaatsen omdat de bouw aan de gang was. Het project was een groot succes, aangezien er zelfs wachtrijen voor de scheepvaart waren om toegang te krijgen tot de nieuwe faciliteiten. Op 5 oktober 1972 werd de haven in gebruik genomen en in 1975 verder uitgebreid met nog eens 35 aanlegplaatsen.
Offshore olievelden bij Dubai
Tegenwoordig zijn er 5 offshore olievelden voor de kust van Dubai in de Perzische Golf in gebruik.
- Fateh Field – het oudste en eerste olieveld gevonden in 1969 en beschikt over 47 olieplatformen
- South West Fateh Field – ontdekt in 1972 en beschikt over 23 olieplatformen
- Rashid Field – ontdekt in 1973 en beschikt over 3 olieplatformen
- Falah Field – ontdekt in 1972 en beschikt over 4 olieplatformen
- Jalilah Field – ontdekt in 2010 en beschikt over 2 olieplatformen
Aardgas voorraad
Naast aardolie beschikken de emiraten ook over een voorraad van aardgas. De voorraad van de Verenigde Arabische Emiraten wordt geschat op 6 biljoen kubieke meter. Abu Dhabi beschikt ook hierbij over het grootste aandeel (94%) en Sharjah (4%), Dubai (1,5%) en Ras Al Khaimah (0,5%) die over het overige gedeelte beschikken. De Verenigde Arabische Emiraten produceren ongeveer 137 miljoen kubieke meter per dag dag.
Alles over Dubai