Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Belasting en accijnzen in DubaiAls je in Dubai wil gaan wonen en werken dan moet je vele zaken rekening houden, waaronder de belasting en de accijnzen die in Dubai gelden. Vanaf 2018 krijg je ook te maken met een BTW-tarief dat op goederen en diensten gehanteerd wordt.

Er is ook goed nieuws te melden: in Dubai betaal je namelijk geen inkomstenbelasting. Net als veel andere landen in het Midden-Oosten verdienen de Verenigde Arabische Emiraten voornamelijk zijn omzet door de olie-industrie en meer en meer door de toerismesector. Daarnaast biedt het land een belastingvrij leven aan om internationale bedrijven en talenten aan te trekken en om de economie verder te diversifiëren en te verrijken.

Bovendien heeft Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiaten en de sheikh van Dubai verklaard dat: "zijn land nooit een inkomstenbelasting zou invoeren als een manier om het tekort aanpakken''.

Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat de belasting ooit op het inkomen van een individu in Dubai zal worden geheven. De inwoners van Dubai genieten ook van belastingvrije huurinkomsten, geen zegelrecht en er is geen vermogensbelasting of erfbelasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om geen belasting te hoeven betalen.

Belasting in Dubai

Toerisme DubaiEr zijn verschillende andere belastingen en fiscaliteiten die gehanteerd worden in Dubai. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten omtrent het betalen van belasting in Dubai 

Toeristenbelasting

Als je naar Dubai op vakantie gaat, dan betaal je net zoals in Nederland en vele andere landen een belasting voor de overnachtingen in het hotel of appartement. In de Verenigde Arabische Emiraten geldt een toeristenbelasting van 10% voor elke overnachting, maar dit kan op verschillende manieren in rekening gebracht worden:

 • 10 procent belasting op de kamerprijs
 • 10 procent servicekosten
 • 10 procent gemeentegelden
 • Toeristenbelasting (variërend van 6 tot 10 procent)
 • 6 procent toerisme kosten

In Dubai betalen hotels 'Toerisme Dirham Fee' per kamer per nacht op basis van bezetting (maximaal 30 opeenvolgende nachten), variërend van AED 7 tot 20, afhankelijk van de categorie / classificatie van het hotel.

 

Actuele toeristenbelasting in Dubai ➜

 

Belasting op alcohol

Tol in DubaiAlcohol is in Dubai op straat of in supermarkten verboden, maar je vindt er wel bars, cafés en natuurlijk restaurants die beschikken over een alcohollicentie. In de regulering hiervan speelt ook de belasting een belangrijke rol.

Alcoholische dranken worden in Dubai zeer zwaar belast. Allereerst betaal je 50% belasting om alcohol in Dubai te importeren en vervolgens nog een keer 30% (mits je over een drankvergunning beschikt) om de alcohol te verkopen.

 

Alcohol in Dubai ➜

 

Tolwegen in Dubai

In Dubai vind je ook tolwegen die bekend staan als Salik, die op alle belangrijke wegen in en uit Dubai te vinden zijn. Ieder keer als je over een tolweg reist, betaal je 4 AED.

 

Tolwegen in Dubai ➜

 

Overige belastingen

 • Er wordt ook een vorm van gemeenschapsbelasting geheven van 10% op appartementen en koopwoningen en 5% op huuraccommodaties door middel van butsbedrijven.
 • De winsten van internationale banken en energiebedrijven worden belast op federaal niveau.
 • Verder is een ziektekostenverzekering verplicht voor alle inwoners van Dubai.

Inkomstenbelasting

Accijnzen in DubaiWanneer ben je een fiscale inwoner van Dubai en kom je in aanmerking voor een 0% inkomstenbelasting? Er zijn een aantal factoren van toepassing om de vraag te beantwoorden of je tot de belastingwetten van Dubai valt, wanneer je in het emiraat werkt:

 • Als je inkomen in Dubai verdient, maar in een ander land ingeschreven staat, dan kan je inkomsten wel worden belast door het land van herkomst.
 • Als je een contract van 6 maanden hebt en daardoor slechts 6 maanden in de emiraat woont en werkt, dan ben je ook waarschijnlijk nog steeds belastbaar in Nederland of ander land waar je toebehoort.
 • Als je permanent verhuist naar de Verenigde Arabische Emiraten dan kun je je salaris in Dubai 100% vrij van inkomstenbelasting verdienen.

Het kan in veel gevallen verstandig zijn om een belastingadviseur in de arm te nemen om je goed te laten voorlichten over je fiscale status en verplichting tot belasting betalen in binnen-en buitenland.

Accijnzen in Dubai

In Dubai wordt vanaf eind 2017 op verschillende manieren en producten accijnzen geheven:

 • Frisdrank – 50%
 • Energiedrank - 100%
 • Sigaretten en rookwaren – 100%

BTW-tarief en omzetbelasting

Vanaf 1 januari 2018 gaat ook in de Verenigde Arabische Emiraten een BTW-tarief gelden voor producten en goederen die verkocht worden. Dit BTW-tarief zal 5% bedragen en is van toepassing op het overgrote deel van de producten die verkocht worden in winkels en shopping malls.

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten wil op deze manier minder afhankelijk worden van de olie-industrie. Deze belastinggelden zullen gebruikt worden om hoge kwaliteitsstandaard van de openbare gelegenheden te blijven bewaken.

Vergelijkbaar met Nederland zullen bedrijven in Dubai daarom omzetbelasting moeten afdragen o.b.v de verkochte goederen of geleverde diensten.

Meer informatie over belasting in Dubai vind je via de Nederlandse Belastingdienst of de Belastingdienst in Dubai

 

Meer over Dubai

Zoeken