Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Sheikh Maktoum bin Rashid Al MaktoumMaktoum bin Rashid Al Maktoum was de Vice-President en Minister-President van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de heerser van Dubai 1971 tot 1979 en van 1990 tot 2006.

Sheikh Maktoum werd geboren in Al Shindagha en hij was voor het eerst minister-president op 9 december 1971 en diende die functie tot 25 april 1979 toen hij werd vervangen door zijn vader, Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum.
Na diens dood op 7 oktober 1990 is hij weer in zijn positie als minister-president getreden en nam hij ook de functie over als heerser van Dubai. Hij diende in beide posities tot aan zijn dood op 4 januari 2006.

Sheikh Maktoum heeft ook kort gediend als waarnemend president van de Verenigde Arabische Emiraten op 2-3 november 2004 na de dood van Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan tot dat Sheik Khalifa bin Zayed Al Nahyan werd uitgeroepen en geïnstalleerd op 4 november 2004 als president van de Verenigde Arabische Emiraten .

Sheikh Maktoum heerste over het emiraat Dubai samen met zijn twee broers, Sheikh Mohammed (kroonprins en minister van Defensie) en Sheikh Hamdan (minister van Financiën) van de Verenigde Arabische Emiraten. Internationaal werd hij ook bekend als mede-eigenaar (met zijn broers) van de Dubai Godolphin Stallen, die concurreren op de belangrijkste paardenraces over de hele wereld.

Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum overleed op de ochtend van 4 januari 2006 door een hartaanval tijdens zijn verblijf in het Palazzo Versace Hotel gelegen aan de Gold Coast in Queensland, Australië. Hij werd opgevolgd door zijn broer, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum als heerser van Dubai.

Meer over Dubai

Zoeken