Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Sheikh van Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid Al MaktoumSheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, geboren op 22 juli 1949, is de minister-president en de vice-president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), en de heerser van Dubai.
Op 3 januari 1995 ondertekende Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum twee decreten die Sheikh Mohammed benoemde als kroonprins van Dubai.

Sheikh Mohammed hield toezicht op de ontwikkeling van tal van projecten in Dubai waaronder de oprichting van de Palm-eilanden en de luxe Burj Al Arab hotel. Hij bevorderde de bouw van Burj Khalifa, dat nu het hoogste gebouw in de wereld is. Tijdens zijn ambtstermijn als Kroonprins richtte hij Dubai Holding op met multi-gediversifieerde bedrijven en investeringen. Hij bezit momenteel 99,67% van het bedrijf.

Na ongeveer een decennium werd hij de heerser van Dubai op 04 januari 2006 na de dood van zijn oudere broer Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum.
Hij werd ook verkozen door de president van de Verenigde Arabische Emiraten, sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, als de nieuwe minister-president en de vice-president van de Verenigde Arabische Emiraten op 5 januari 2006. De leden van de Verenigde Arabische Emiraten Federale Nationale Raad hadden kort erna ingestemd met de voorzitter van de nominatie.

In juni 2010 werd zijn vermogen geschat op USD 12,3 miljard dollar door Forbes magazine. Dit enorme fortuin heeft wel schade opgelopen door de economische crisis. In Forbes Magazine was hij de grootste zakker voor twee jaar op rij op hun lijst van 's werelds rijkste royals.

Zijn broer HH Samsudeen Mohammed bin Rashid Al Maktoum bestuurder en de eigenaar van Nakeel Group is naar schatting USD 11,12 miljard dollar waard. Hij kreeg ook een zoon HH Saneej Dodi Samsudeen Bin Rashid Al Maktoum, de kroonprins van Sharjah en die is studeert in Australië.

Meer over Dubai

Zoeken