Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Buitenlandse handel cijfers DubaiDubai is vanwege de ligging een belangrijke doorvoerhaven voor de (internationale) handel die het land binnenkomt en/of verlaat.

De optimale ligging heeft er mede toegeleid dat het vliegveld Dubai International Airport uitgegroeid is tot een van de drukste cargo luchthavens ter wereld, maar ook vrachtschepen doen de haven van Dubai jaarlijks met honderdduizenden aan, om vanuit daar de goederen over land ver te vervoeren.

Uit de statistieken blijkt dat er vijf landen zijn die voornamelijk zaken doen met Dubai en gezamenlijk 30% van deze totale handel in beslag nemen. China en India zijn als grootmachten in Azië volop vertegenwoordigd en gezamenlijk met de Verenigde Staten nemen ze een relatief groot aandeel in, gevolgd door buurland Saoedi-Arabië en Duitsland.

Dit is ook goed te zien in de handelscijfers per continent, waarbij Azië verreweg het grootste aandeel inneemt door de aanwezigheid van China en India. Opvallend is ook dat de handel met Afrika groter is dan met Noord-Amerika.

Via Ontdek Dubai.NL vind je alle cijfers en statistieken over de handel die in Dubai plaatsvindt en de landen/continenten waar dit plaatsvindt, maar ook de verhouding tussen de import, export en re-export. De cijfers zijn afkomstig van het Dubai Statistics Center en de douane van Dubai. 

Aangezien Dubai weinig natuurlijk bronnen heeft, is het grotendeels afhankelijk van de import van goederen. De importhandel neemt dan ook een aandeel van 62,5 procent in de totale directe handel.

In Dubai zijn een aantal zogenaamde 'Free Zones' aangewezen om bedrijven te stimuleren zich in Dubai te vestigen. Zo profiteren deze ondernemingen van een 0-procent belastingtarief. Door de gunstige, centrale ligging tussen Amerika/Europa en Azie/Australie, vestigen bedrijven die zich richten op doorvoer van goederen zich graag in Dubai. Het aandeel van de re-export neemt hier dan ook een groter aandeel.

Douane magazijn handel (Customs Warehouse Trade) is een faciliteit die door de douane aan handelaren wordt verleend, die hen in staat stelt de betaling van accijns op goederen uit te stellen, totdat de handel de faciliteit verlaat.

De onderstaande grafiek laat een overzicht zien van de verschillende productgroepen waarop de handel in Dubai gebaseerd is. Er zijn een aantal groepen die zowel in de import, als in de export er boven uitsteken: edelmetalen, elektronica, voertuigen, chemische en plantaardige producten. Deze vijf groepen nemen ongeveer 80% van de handel in beslag.

 

Meer cijfers & statistieken over Dubai

Zoeken