Ontdek Dubai
Nieuw: Ontdek Dubai Magazine Bekijken

Verenigde Arabische EmiratenDubai en de Verenigde Arabische Emiraten bestaan 40 jaar en daarom geeft Ontdek Dubai.NL een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die gespeeld hebben in de afgelopen 4 decennia.

 

Direct naar de interactieve tijdslijn ➔

Ontstaan van Dubai

In 1966 wordt Sheik Zayed Bin Sultan Al Nahyan de heerser van Abu Dhabi. Het jaar werd ook getuige van de oprichting van een aantal van de nieuwe administratieve afdelingen onder leiding van leden van de Al Nahyan regerende familie en een aantal vooraanstaande burgers. Groot-Brittannië kondigt aan het voornemen te hebben om tegen het einde van 1971 uit de Arabische Golf te trekken .

In 1970 maakt Iran aanspraak op de eilanden van de Grote en Kleine Tunbs en Abu Mousa. Het volgende jaar er na bezet Iran de drie eilanden. Sindsdien is de Verenigde Arabische Emiraten herhaaldelijk opgeroepen tot een vreedzame oplossing of het gebruik van internationale arbitrage om het probleem op te lossen.

Sheik Zayed wil werken naar nauwere banden tussen de Emiraten. Samen met Sheikh Rashid Bin Saeed Al Maktoum, de toenmalige heerser van Dubai, neemt Sheikh Zayed het voortouw bij de oproep voor de vorming van een federatie die zou bestaan​uit de zeven emiraten die samen de Trucial Staten vormden en Qatar en Bahrein.

Geschiedenis van Dubai

Na een periode van onderhandelingen is overeenstemming bereikt onder de leiders van de Emiraten (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain en Fujairah) en de federatie om bekend staan als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die formeel wordt vastgesteld op 2 december 1971 met Sheikh Zayed als president.

De VAE neemt een voorlopige grondwet aan bedoeld voor vijf jaar, maar het werd vernieuwd tot de aanneming van een permanente grondwet in 1996. De Verenigde Arabische Emiraten voegde zich bij de Arabische Liga.

 • Op 10 februari 1972 treedt het zevende emiraat Ras Al Khaimah officieel toe tot de Verenigde Arabische Emiraten.
 • In 1976 centraliseert de overheid verder als de federale regering controle bereikt over defensie, inlichtingendiensten, immigratie, de openbare veiligheid en grenscontrole.
 • In 1979 Start van de bouw van de toenmalige grootste kunstmatige haven in de wereld genaamd Jebel Ali. De haven ligt op een strategische locatie tussen het westen en het oosten van de wereld

De stijgende wereldhandel en commercie inspireerde de regering van Dubai tot het opzetten van een eigen vliegmaatschappij, handelend onder de naam Emirates Airways. De eeste vluchten zijn naar Karachi en Mumbai in India gevolgt door Delhi. Een Airbus A300 en Boeing 737-300 werden hiervoor geleend van Pakistan International Airlines.

De eerste Golf-oorlog in 1990 heeft een grote impact op de stad. Economisch gezien ondervonden banken een grote terugtrekking van investeringsfondsen door de politieke onrusten in de regio. In de loop van de jaren '90 trokken veel buitenlandse handelsorganisaties eerst vanuit Kuweit en Bahrein naar Dubai toe vanwege de stabiliteit in het land. Dubai zorgde voor tank-locaties voor de geallieerde troepen in de Jebel Ali free zone, geduurende de Golf Oorlog en later in 2003 tijdens de invasie in Irak.

Toerisme & ontwikkeling

Burj Al Arab

Een symbool van de ontwikkeling van Dubai wordt in Dubai gepresenteerd. Een luxe hotel in een iconische structuur, ontworpen om Dubai's stedelijke ontwikkeling te symboliseren. De Burj Al Arab is het enige 7 sterren hotel in de wereld ontworpen in de vorm van een zeilboot. Dubai Internet City, onderdeel van de investeringsmaatschappij Dubai Holding, opent haar deuren in oktober 200. Door de afwezigheid van belastingen en de soepele restricties is Dubai een zeer interessante locatie geworden voor IT bedrijven als Microsoft, IBM, Oracle en Siemens.

Aangekondigd wordt om 3 kunstmatige eilanden te bouwen in de vorm van een palmboom. The Palm Islands zijn daarmee de grootste kunstmatige eilanden in de wereld. Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord zorgt voor het uitbaggeren van de zee om zand op te zuigen en daarmee de eilanden te realiseren.

Het eerste palmeiland, de Palm Jumeirah, werd samen met het erop gevestigde en beroemde Atlantis Hotel geopend met een feestelijk optreden door Kylie Minogue in november 2008 . De overige 2 eilanden laten nog zijn tot nader order uitgesteld tot realisatie.

Dubai wil zich aan de wereld tonen door middel van de meeste ongelofelijke creaties. Door het idee om het hoogste gebouw van de wereld te bouw begon dit nog meer inhoud te krijgen. Speculaties gingen rond dat het gebouw de 1 kilomter grens zou passeren. De Burj Dubai, de naam waar de toren bekend om stond, genereerde hiermee internationale aandacht. De toren wordt eindelijk hernoemd naar de Burj Khalifa om de VAE president Khalifa bin Zayed Al Nahyan te eren voor zijn cruciale support en heeft een hoogte van 828 meter.

Tijdlijn Dubai

 • Dubai International Airport wordt geopend. Dubai International Airport ➔
 • Schatting van de bevolkingsaantallen: 55.000
 • De zes verdragsstaten Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain en Fujairah richten gezamelijk de Verenigde Arabische Emiraten op. Geschiedenis Dubai ➔
 • Vliegmaatschappij Emirates maakt de eerste vlucht naar Karachi, Pakistan.
 • Bevolkingsaantal Dubai: 265.702
 • Sheikh Rashid overlijdt op 78-jarige leeftijd en na een regeerperiode van 32 jaar dat begon in 1958 en Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum wordt de nieuwe heerser van Dubai.
 • Het 7-sterren hotel Burj Al Arab wordt geopend. Burj Al Arab ➔
 • De populatie van Dubai overstijgt de 1 miljoen inwoners.
 • Het race circuit Autodrome Dubai wordt geopend. Autodrome Dubai ➔
 • Aankondiging van eilanden-archipel 'The World' dat voor de kunst van Dubai kunstmatig aangelegd wordt.
 • De Mall of the Emirates wordt geopend, gezamelijk met de indoor ski/snowboardhal genaamd Ski Dubai Mall of the Emirates ➔ Ski Dubai ➔
 • Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum komt op 63-jarige leeftijd te overlijden voor de kust van AustraliEen Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum wordt de nieuwe heerser van Dubai
 • Het Atlantis Hotel op The Palm Jumeirah wordt geopend. Atlantis Hotel ➔
 • De grootste shopping mall ter wereld wordt geopend: The Dubai Mall The Dubai Mall ➔
 • De Dubai Metro (rode lijn) wordt in gebruik genomen. Dubai Metro ➔
 • Het hoogste gebouw ter wereld wordt geopend: de Burj Khalifa Burj Khalifa ➔
 • Bevolkingsaantal Dubai meer dan 2 miljoen
 • Een kunstmatig aangelegde kanaal genaamd Dubai Water Canal wordt geopend.
 • Bevolkingsaantal Dubai meer dan 3 miljoen
 • Dubai organiseert het World Expo 2020 World Expo 2020 ➔

Meer geschiedenis van Dubai

Zoeken