Dubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai en de Verenigde Arabische Emiraten bestaan 40 jaar en daarom geeft Ontdek Dubai.NL een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die gespeeld hebben in de afgelopen 4 decenia.

1966

Sheik Zayed Bin Sultan Al Nahyan wordt heerser van Abu Dhabi. Het jaar werd ook getuige van de oprichting van een aantal van de nieuwe administratieve afdelingen onder leiding van leden van de Al Nahyan regerende familie en een aantal vooraanstaande burgers.

Begin 1968

Groot-Brittannië kondigt aan het voornemen te hebben om tegen het einde van 1971 uit de Arabische Golf te trekken .

1970

Iran maakt aanspraak op de eilanden van de Grote en Kleine Tunbs en Abu Mousa. Het volgende jaar er na bezet Iran de drie eilanden. Sindsdien is de Verenigde Arabische Emiraten herhaaldelijk opgeroepen tot een vreedzame oplossing of het gebruik van internationale arbitrage om het probleem op te lossen.

2 december 1971

Geschiedenis van DubaiSheik Zayed wil werken naar nauwere banden tussen de Emiraten. Samen met Sheikh Rashid Bin Saeed Al Maktoum, de toenmalige heerser van Dubai, neemt Sheikh Zayed het voortouw bij de oproep voor de vorming van een federatie die zou bestaan​uit de zeven emiraten die samen de Trucial Staten vormden en Qatar en Bahrein.

Na een periode van onderhandelingen is overeenstemming bereikt onder de leiders van de Emiraten (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain en Fujairah) en de federatie om bekend staan als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die formeel wordt vastgesteld op 2 december 1971 met Sheikh Zayed als president.

De VAE neemt een voorlopige grondwet aan bedoeld voor vijf jaar, maar het werd vernieuwd tot de aanneming van een permanente grondwet in 1996. De Verenigde Arabische Emiraten voegde zich bij de Arabische Liga.

10 februari 1972

Het zevende emiraat Ras Al Khaimah, treedt officieel toe tot de Verenigde Arabische Emiraten.

Jebel Ali1976

De overheid centraliseert verder als de federale regering controle bereikt over defensie, inlichtingendiensten, immigratie, de openbare veiligheid en grenscontrole.

1979

Start van de bouw van de toenmalige grootste kunstmatige haven in de wereld genaamd Jebel Ali. De haven ligt op een strategische locatie tussen het westen en het oosten van de wereld

Mei 1985

Emirates AirlinesDe stijgende wereldhandel en commercie inspireerde de regering van Dubai tot het opzetten van een eigen vliegmaatschappij, handelend onder de naam Emirates Airways.

De eeste vluchten zijn naar Karachi en Mumbai in India gevolgt door Delhi. Een Airbus A300 en Boeing 737-300 werden hiervoor geleend van Pakistan International Airlines.

1990

De eerste Golf-oorlog heeft een grote impact op de stad. Economisch gezien ondervonden banken een grote terugtrekking van investeringfondsen door de politieke onrusten in de regio. In de loop van de jaren '90 trokken veel buitenlandse handelsorganisaties eerst vanuit Kuweit en Bahrein naar Dubai toe vanwege de stabiliteit in het land.

Dubai zorgde voor tank-locaties voor de geallieerde troepen in de Jebel Ali free zone, geduurende de Golf Oorlog en later in 2003 tijdens de invasie in Irak.

1994

Burj Al ArabEen symbool van de ontwikkeling van Dubai wordt in Dubai gepresenteerd. Een luxe hotel in een iconische structuur, ontworpen om Dubai's stedelijke ontwikkeling te symboliseren. De Burj Al Arab is het enige 7 sterren hotel in de wereld ontworpen in de vorm van een zeilboot.

Oktober 2000

Dubai Internet City, onderdeel van de investeringsmaatschappij Dubai Holding, opent haar deuren in oktober 200. Door de afwezigheid van belastingen en de soepele restricties is Dubai een zeer interessante locatie geworden voor IT bedrijven als Microsoft, IBM, Oracle en Siemens.

Juni 2001

The Palm DubaiAangekondigd wordt om 3 kunstmatige eilanden te bouwen in de vorm van een palmboom.

The Palm Islands zijn daarmee de grootste kunstmatige eilanden in de wereld. Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord zorgt voor het uitbaggeren van de zee om zand op te zuigen en daarmee de eilanden te realiseren.

September 2004

Dubai wil zich aan de wereld tonen door middel van de meeste ongelofelijke creaties. Door het idee om het hoogste gebouw van de wereld te bouw begon dit nog meer inhoud te krijgen. Speculaties gingen rond dat het gebouw de 1 kilomter grens zou passeren.

De Burj Dubai, de naam waar de toren bekend om stond, genereerde hiermee internationale aandacht.

November 2008

Het eerste palmeiland, de Palm Jumeirah, werd samen met het er opgevestigde en beroemde Atlantis Hotel geopend met een feestelijk optreden door Kylie Minogue . De overige 2 eilanden laten nog zijn tot nader order uitgesteld tot realisatie.

Burj KhalifaJanuari 2010

De titel voor het hoogste gebouw ter wereld is definitief aan Dubai verbonden.

De toren wordt hernoemd naar de Burj Khalifa om de VAE president Khalifa bin Zayed Al Nahyan te eren voor zijn cruciale support.

De toren heeft een hoogte van 828 meter.

 

Ontdek Dubai.NL

Openen