Dubai

Draaiende wolkenkrabber in DubaiWerelds eerste bewegende wolkenkrabber, een toren met 80 woonlagen met draaiende vloeren waardoor er steeds een veranderende vorm gegeven kan worden aan de toren, zal worden gebouwd in Dubai zegt de desbetreffende architect.

Het ontwerp van de dynamische toren is samengesteld uit 80 pregefabriceerde appartementen, die onafhankelijk van elkaar kunnen roteren, zegt de Italiaanse architect David Fisher op een nieuwsconferentie in New York. Dit gebouw zal nooit hetzelfde eruitzien zei hij.

De 420 m hoge toren, waarvan de appartementen op een stemcommando volledig 360° kunnen draaien, draaien rondom een centrale kolom met behulp van 79 reusachtige energieopwekkende windturbines, die tussen elke woonlaag zijn gesitueerd.

Dit slanke gebouw zou geheel selfsupporting zijn in energie omdat de windturbines voldoende elektriciteit gaan produceren voor de gehele toren en zelfs elektriciteit terug kunnen pompen in het net.

De appartementen, die in een tijd van een tot drie uur een gehele rotatie kunnen maken, zullen tussen de € 3,7 miljoen en € 36 miljoen gaan kosten. Er zijn ook plannen een soortgelijke 70 woonlagen hoge toren in Moskou te gaan bouwen. De wolkenkrabber in Dubai zal geschat € 700 miljoen gaan kosten en in 2010 klaar kunnen zijn.

Bezienswaardigheden in Dubai

Ontdek Dubai.NL

Extra menu